Cena od: 34,00 zł
Nazwa kraju nie krzyczy z daleka – pyszna kawa! A nie słusznie. Bo ta kaw jest zjawiskowa. Mleczna czekolada, czerwone owoce, wysoka słodycz. Zjawisko.
Zapytaj o produkt
Masz pytania lub wątpliwości? Skontaktuj się z nami.
Jaką kawę wybrać?
Wypełnij prosty quiz, który pomoże Ci w doborze idealnej kawy!
Staramy się nie trzymać kawy długo na półkach, dlatego jeśli akurat danej kawy nie mamy w magazynie, zamówienie musimy uzupełnić po dniu palenia. Palimy we wtorki i czwartki, kawę pakujemy i rozsyłamy w środy i piątki.
Stoi za nimi nieprzeciętna historia. Właściciele Ratnagiri, Ashok i Divya Patre, od lat stawiają na jakość, produkując doskonałe mikroloty. Kawa z Indii często jest postrzegana w świecie specialty jako nieciekawa, czy też zwyczajna. Państwo Patre konsekwentnie udowadniają, że tak być nie musi. Inwestują istotne środki w infrastrukturę do obróbki kawy. Ich laboratorium i stacja myjąca robią kosmiczne wrażenie – na oko można by powiedzieć, że to NASA, nie farma kawowa.
Od pewnego z Ratnagiri współpracuje nasz znajomy, pochodzący z Bydgoszczy Damian Durda. Co roku spędza na farmie kluczowe dla obróbki owoców kawowca miesiące, cały czas eksperymentując z procesami. Celem jest osiągnięcie czystych i transparentnych profili, co udaje się bez pudła. Pijecie właśnie jeden z jego mikrolotów.
Grubość mielenia dobierz tak, by osiągnąć odpwiedni uzysk w zadanym czasie.
Użyj kawy by zapełnić koszyk, nie ubijaj. Do dolnego zbiornika wlej wrzątek pod zawór. Zaparzaj aż do momentu, kiedy przestanie lecieć kawa i usłyszysz parskanie. Od razu schłodź dolny zbiorniczek pod zimną wodą.