Kenia Kaguyu AB

61,00 

Soczysta, z wibrującą kwasowością i bardzo klarownym profilem smakowym. Malinowe krówki z lekkim efektem porzeczkowym. Polubicie ją tak jak my.

Pochodzenie
Kenia, hrabstwo Kirinyaga
Odmiana
SL 28, SL 34, Batian, Ruiru 11
Obróbka
myta
Profil
maliny, porzeczki, karmel
Inne cechy produktu
Zwiń
Producent
Spółdzielnia Rolników Inoi
Skład
100% arabika
Stopień wypału
Jasny
Wysokość upraw
1650-1800 m n.p.m.
Punktacja SCA
86,5

61,00 

- +
Wysyłka i wypalanie
Zamówienie wysyłamy tak szybko, jak się da, maksymalnie w ciągu 2-4 dni roboczych.

Staramy się nie trzymać kawy długo na półkach, dlatego jeśli akurat danej kawy nie mamy w magazynie, zamówienie musimy uzupełnić po dniu palenia. Palimy we wtorki i czwartki, kawę pakujemy i rozsyłamy w środy i piątki.

Pełny opis
100% Kenii w Kenii

Należąca do Spółdzielni Inoi stacja myjąca Kaguyu znajduje się u podnóża góry Kenia, na obrzeżach miasta miasta Kerugoya. Ta zachodnia część hrabstwa Kirinyaga graniczy z równie słynnym hrabstwem Nyeri i może się pochwalić jednymi z najbardziej żyznych gleb w kraju.

Po dostarczeniu wiśni kawowca do stacji myjącej, są one poddawane ręcznemu sortowaniu, a wszystkie niedojrzałe lub uszkodzone owoce są usuwane. Wiśnie są następnie odzierane z miąższu za pomocą mechanicznego pulpera, a następnie ziarno jest fermentowane w zbiornikach. Po zakończeniu fermentacji są myte w kanałach z wodą i sortowane na partie według wielkości. Proces suszenia trwa od 10 do 20 dni.

Sposób zaparzania

Przelew
Doza:
15g
Ilość wody:
250g
Grubość mielenia:
23 klik Comendante
Temperatura wody:
97℃
Czas parzenia:
2:40

Pierwsze zalanie (bloom) 50g; drugie zalanie do 250g od 0:40 do 1:10. Po skończeniu drugiego zalania zamieszaj driperem dwa razy.

Podobne produkty z kategorii “,

Wybierz wariant Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Wybierz wariant Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Wybierz wariant Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu