Uganda Bulambuli Naginzole

Cena od: 71,00 

Ferment w dobrym wydaniu. Obróbka beztlenowa wyciągnęła nuty owocowe na wyższy poziom. Wieje tropikiem, ale nie przytłacza. Kawa przyjemna i zbalansowana. Bulambuli to dla nas marka sama w sobie w afrykańskiej kawie.

Origins
Region Wschodni, dystryk Mbale
Variety
SL-14, SL-28
Processing
anaerobic natural
Profile
hibiskus, ciemne winogrona, winna kwasowość, owoce leśne
Other product features
Collapse
Manufacturer
Stacja Myjąca Bulambuli
Composition
100% arabica
Firing rate
Bright
Crop height
1700-2300 m n.p.m.
SCA score
86,75
Uganda Bulambuli Naginzole

Cena od: 71,00 

- +
Shipping and firing
We dispatch your order as quickly as possible, within a maximum of 2-4 working days.

We try not to keep coffee on the shelves for long, so if we don't have a particular coffee in stock, we have to replenish the order after the roasting day. We roast on Tuesdays and Thursdays, pack the coffee and send it out on Wednesdays and Fridays.

Full description
Uganda trochę jak Kenia

Kawy Bulambuli pochodzą z regionu położonego we wschodniej Ugandzie, gdzie w 2022 roku powstała nowa stacja myjąca. To tam owoce są depulpowane, fermentowane i suszone. Wiśnie kawowca obrabiane w Bulambuli pochodzą od 200–400 lokalnych rolników. Wysokie położenie nad poziomem morza tej okolicy sprzyja produkcji kaw wysokiej jakości. Proces obróbki kawy w Bulambuli prowadzony jest przez wyspecjalizowany personel, który dba o jego precyzyjne i kontrolowane warunki.

W regionie uprawiane są głównie odmiany SL14, SL28 i SL34, charakterystyczne również dla Kenii. Wiśnie pochodzą z drobnych gospodarstw rodzinnych o powierzchni mniejszej niż 1 hektar. Gospodarstwa te zlokalizowane są w parafiach – lokalnych wspólnotach administracyjnych skupiających od 7 do 12 wiosek, często liczących zaledwie 200 mieszkańców. Rolnicy zazwyczaj pracują w grupach, którym przewodzi wyznaczony lider.

Zbiory wschodnio-ugandyjskiej kawy odbywają się od sierpnia do stycznia. Na niżej położonych terenach sezon przypada na okres sierpień–październik, natomiast na wyższych wysokościach trwa od września do stycznia. Rolnicy sprzedają wiśnie w małych punktach skupu lub dostarczają bezpośrednio na stację myjącą. Tam owoce są sortowane, a następnie – w zależności od metody – trafiają do depulpingu (obróbka myta) lub na plac suszenia w Mbale (obróbka naturalna).

Similar products from the category ", "

Kolumbia La UnionChoose a variant This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Honduras Caballero CipresesChoose a variant This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Uganda Bulambuli NaginzoleChoose a variant This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page