Cena od: 72,00 zł
Wreszcie Kenia z nowych zbiorów. Dla nas to prawdziwe święto. Jeszcze bardziej soczyste i owocowe ziarna niż zazwyczaj!
Product inquiry
Do you have questions or concerns? Get in touch with us.
Which coffee to choose?
Complete a simple quiz to help you find the perfect coffee!
We try not to keep coffee on the shelves for long, so if we don't have a particular coffee in stock, we have to replenish the order after the roasting day. We roast on Tuesdays and Thursdays, pack the coffee and send it out on Wednesdays and Fridays.
Stacja myjąca Kianderi znajduje się u podnóża góry Kenya, w pobliżu miasteczka Kerugoya, w hrabstwie Kirinyaga. Wchodzi w skład spółdzielni rolników Inoi i położona jest na wysokości od 1650 do 1800 m n.p.m. Owoce kawowca przetwarzane przez stację pochodzą od około 900 aktywnych członków spółdzielni.
Hrabstwo Kirinyaga, oddalone o około 190 kilometrów na północny wschód od Nairobi, graniczy z hrabstwami Nyeri i Embu. To jedno z najbardziej urodzajnych miejsc w kraju – wysokie położenie i czerwone gleby wulkaniczne sprzyjają produkcji wysokiej jakości kawy. Rolnicy w tym regionie uprawiają głównie odmiany SL28, SL34, Batian i Ruiru 11.
Po dostarczeniu wiśni do stacji Kianderi, są one ręcznie sortowane w celu usunięcia niedojrzałych, uszkodzonych i wadliwych owoców. Następnie wiśnie są depulpowane, a pergamin fermentowany przez noc, po czym płukany i sortowany na cztery klasy jakościowe: P1, P2, P3 i P light. Suszenie trwa od 10 do 20 dni.