Etiopia Szybki Przelew Drip Bag Box 10x12g

69,00 

Drip Bag to prosty sposób na Twoją ulubioną kawę. Włóż do kubka, zalej wodą i gotowe. W pudełku znajdziesz kawę z regionu Guji. Nie da się jej zepsuć. Jagody i czarna herbata wyjdą w niej zawsze. W opakowaniu jest 10 saszetek.

Pochodzenie
Guji, Hambella Wamena
Odmiana
Heirloom
Obróbka
Naturalna
Profil
Owoce leśne, kwiaty, brzoskwinie
Inne cechy produktu
Zwiń
Producent
Stacja Myjąca Benti Nenka
Skład
100% arabika
Stopień wypału
Jasny
Wysokość upraw
1900-2300 m n.p.m.
Punktacja SCA
87
Etiopia Szybki Przelew Drip Bag Box 10x12g

69,00 

- +
Wysyłka i wypalanie
Zamówienie wysyłamy tak szybko, jak się da, maksymalnie w ciągu 2-4 dni roboczych.

Jeśli Twój Drip Bag jest na stanie i zamówisz go do 12, to na 95% wyjdzie jeszcze tego samego dnia. Różnie bywa z kurierami, dlatego nie obiecujemy na 100%.

 

Ale jeśli dobierzesz do paczki jakąś kawę w ziarnach lub zwykłą mieloną to może być odrobinę inaczej. Staramy się nie trzymać kawy długo na półkach, dlatego jeśli akurat danej kawy nie mamy w magazynie, zamówienie musimy uzupełnić po dniu palenia. Palimy we wtorki i czwartki, kawę pakujemy i rozsyłamy w środy i piątki.

Pełny opis
Prosto i smacznie, czego chcieć więcej :)

Każda saszetka zawiera jeden Drip Bag, a każdy Drip Bag ma w sobie 12g kawy. Po wyjęciu Drip Baga z saszetki oderwij jego górną część zgodnie z zaznaczeniem, rozłóż skrzydełka i umieść na kubku. Zalewaj wodą dwa razy. Są na to dwa sposoby:

 

1. Z wagą – dwa zalania po 80-90g każde.

 

2. Bez wagi – zalej do pełna, zaczekaj aż woda „zejdzie”, zalej do pełna drugi raz.

 

Woda powinna mieć około 94 stopni. Jeśli nie masz tego jak sprawdzić, po prostu zagotuj czajnik, otwórz pokrywę i zaczekaj minutę.

 

U nas całość zaparzania trwa 3 minuty i 30 sekund, ale to akurat będzie wychodziło różnie, w zależności od wody.

 

A sama kawa? Etiopia ze stacji myjącej Benti Nenka. Tegoroczne zbiory Etiopii robią na nas ogromne wrażenia, chyba jeszcze nigdy nie były tak smaczne.

 

Stacja obróbki kawy Benti Nenka znajduje się we wsi o tej samej nazwie, w regionie Hambella Wamena, w strefie West Guji w Oromii. Działa na wysokości 2107 m n.p.m. i specjalizuje się w obróbce naturalnej oraz beztlenowej. Została założona w 2017 roku i od tamtej pory stała się ważnym punktem obróbki kaw dla lokalnych producentów.

 

Stacja odbiera wiśnie od około 500 drobnych rolników, z których każdy uprawia kawę na działkach o powierzchni 1,5–2 hektarów. Lokalizacja stacji została wybrana ze względu na wysoki potencjał produkcji kawy oraz centralne położenie, ułatwiające dostawy wiśni przez okolicznych rolników. Benti Nenka funkcjonuje w otoczeniu aktywnych społeczności rolniczych, a jej działalność wspierana jest przez tradycyjne systemy pracy zbiorowej, takie jak DEBO i DADO — formy wzajemnej pomocy, w których rolnicy wspólnie wykonują prace na zmianę.

Podobne produkty z kategorii “