Cena od: 69,00 zł
Jeśli nas znacie, to wiecie, że lubimy raz za razem serwować Kenię, która będzie właśnie taka – słodka, kwasowa i owocowa. Tym razem na pierwszym planie maliny i agrest. Ta kawa Was zachwyci tak jak nas - tego jesteśmy pewni.
Zapytaj o produkt
Masz pytania lub wątpliwości? Skontaktuj się z nami.
Jaką kawę wybrać?
Wypełnij prosty quiz, który pomoże Ci w doborze idealnej kawy!
Staramy się nie trzymać kawy długo na półkach, dlatego jeśli akurat danej kawy nie mamy w magazynie, zamówienie musimy uzupełnić po dniu palenia. Palimy we wtorki i czwartki, kawę pakujemy i rozsyłamy w środy i piątki.
Riakiberu to stacja obróbki kawy należąca do Spółdzielni Rolników Kamacharia. Zlokalizowana jest w hrabstwie Murang’a w Kenii. Powstała w 1994 roku, w wyniku przekształceń po likwidacji Spółdzielni Kagima. Obecnie zrzesza 1 542 aktywnych członków – głównie drobnych producentów uprawiających odmiany SL28, a także niewielkie ilości Batian i Ruiru 11. Plantacje położone są na wysokości około 1 650 m n.p.m., w rejonie o czerwonej, wulkanicznej glebie, z rocznymi opadami na poziomie 1 200 mm i temperaturach od 16 do 26°C.
Zebrane dojrzałe wiśnie kawowca trafiają do młyna mokrego, gdzie są depulpowane – usuwana jest skórka i część miąższu, a ziarna w pergaminie przechodzą do kolejnych etapów obróbki. Po depulpingu ziarna trafiają do zbiorników fermentacyjnych na okres od 12 do 24 godzin – długość zależy od warunków pogodowych i bywa dostosowywana w celu wpływu na smak kawy. Fermentacja rozkłada pozostałości miąższu, a gotowe do dalszego przetwarzania ziarna są dokładnie myte.
Ostatnim etapem jest suszenie – ziarna w pergaminie trafiają na podniesione łoża, gdzie leżakują przez 10 do 22 dni. Powolny i równomierny proces suszenia pozwala na osiągnięcie zbalansowanego i złożonego profilu smakowego, z którego słynie kawa z Riakiberu.