Etiopia Samii Danche #2

Cena od: 68,00 

Owocowa bomba na pierwszym planie. Nuty kwiatowe i ziołowe w tle. Kawa z regionu Gedeo, który powoli awansuje na naszego absolutnego etiopskiego faworyta!

Pochodzenie
Chelbesa, Gedeo
Odmiana
Heirloom
Obróbka
myta
Profil
Morele, cytrusy, kwiaty, zioła
Inne cechy produktu
Zwiń
Producent
SNAP Coffee, Stancja Myjąca Danche
Skład
100% arabika
Stopień wypału
Jasny
Wysokość upraw
2000-2300 m n.p.m.
Punktacja SCA
87
Etiopia Samii Danche #2

Cena od: 68,00 

- +
Wysyłka i wypalanie
Zamówienie wysyłamy tak szybko, jak się da, maksymalnie w ciągu 2-4 dni roboczych.

Staramy się nie trzymać kawy długo na półkach, dlatego jeśli akurat danej kawy nie mamy w magazynie, zamówienie musimy uzupełnić po dniu palenia. Palimy we wtorki i czwartki, kawę pakujemy i rozsyłamy w środy i piątki.

Pełny opis
Gedeo - nasz ulubiony region kawowy

Gedeo to ostatnimi laty nasz ulubiony region kawowy. Tradycyjnie kawy z tych terenów sprzedawane były jako pochodzące z Yirgacheffe. W ostatnich latach zaczęto jednak odróżniać ten konkretny fragment regionu, by podkreślić wyjątkowość znajdowanych tu profili smakowych.

 

 

Kawa pochodzi ze znanej kawowej miejscowości Chelbesa, ze stacji obróbki Danche – położonej na wysokości od 2000 do 2300 m n.p.m. Dzięki żyznym glebom i odpowiednim metodom uprawy, lokalni rolnicy – około 400 gospodarstw – osiągają bardzo dobre plony. Większość z nich prowadzi niewielkie, jedno- lub dwuhektarowe farmy. Ich owoce trafiają właśnie do Danche, by zostać przetworzone zgodnie z precyzyjnymi procedurami.

 

 

Stacja specjalizuje się w mokrej obróbce, a cały proces rozpoczyna się od ręcznego zbioru i sortowania wiśni. Owoce trafiają następnie do tradycyjnego depulpera Agaarde, który usuwa skórkę i miąższ. Już na tym etapie następuje pierwsze sortowanie – maszyna dzieli ziarna na dwie klasy jakościowe na podstawie ich gęstości.

 

 

Po depulpingu kawa trafia do fermentacji – trwającej średnio 72 godziny, choć w zależności od warunków może się wydłużyć nawet do czterech dni. Następnie przeprowadzane jest kolejne sortowanie w kanałach wodnych, gdzie lżejsze ziarna wypływają na powierzchnię i są oddzielane. Tylko te najgęstsze, a więc najwyższej jakości, trafiają do dalszego etapu.

 

 

Ziarna – już jako pergamin – są moczone w czystej wodzie, a następnie suszone na podniesionych łożach przez 8 do 20 dni. Grubość warstwy i tempo suszenia zależą od warunków pogodowych oraz etapu procesu – wszystko po to, by zapewnić jak najrówniejsze i stabilne wysuszenie każdej partii.

Podobne produkty z kategorii “,

Etiopia Samii Danche #2Wybierz wariant Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Salwador San FelipeWybierz wariant Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Kenia Riakiberu AAWybierz wariant Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu