Indonezja Frinsa Manis #1

Cena od: 72,00 

Kolejna ziarna z farmy, która zyskała już pośród Was duże uznanie. Coś dla miłośników fermentu, ale w granicach. Wielopoziomowa, złożona i słodka. Niestandardowa obróbka nie jest tu celem samym w sobie, nadaje tej kawie wyjątkowego charakteru.

Pochodzenie
Indonezja, Jawa Wschodnia, Weninggalih
Odmiana
Sigarar Utang, Andung Sari
Obróbka
naturalna
Profil
śliwka, bourbon, czekolada, przyprawy
Inne cechy produktu
Zwiń
Producent
Wildan Mustofa i Atieq Mustikaningtyas
Skład
100% arabika
Stopień wypału
Jasny
Wysokość upraw
1400 m n.p.m.
Punktacja SCA
86,75

Cena od: 72,00 

- +
Wysyłka i wypalanie
Zamówienie wysyłamy tak szybko, jak się da, maksymalnie w ciągu 2-4 dni roboczych.

Staramy się nie trzymać kawy długo na półkach, dlatego jeśli akurat danej kawy nie mamy w magazynie, zamówienie musimy uzupełnić po dniu palenia. Palimy we wtorki i czwartki, kawę pakujemy i rozsyłamy w środy i piątki.

Pełny opis
Frinsa to od czterech lat nasz wyznacznik jakości kaw z Azji!

Ciężko zliczyć, ile razy kupowaliśmy już ziarna od Wildana Mustofy i Atieq Mustikaningtyas. Ta para farmerów z Jawy Wschodniej konsekwentnie podnosi poprzeczkę smaku kaw indonezyjskich. Jak wiele z ich ziaren, Frinsa Manis #3 ma wyraźnie alkoholowy profil, z mocnym udziałem tropikalnych owoców, przypraw i czekolady. To naprawdę złożona kawa, w której ferment nie dominuje, ale służy całości.

 

W tym wypadku mamy do czynienia z obróbką naturalną z przedłużoną fermentacją. Polega ona na tym, że zaraz po zbiorze, owoce w całości trafiają do basenu z wodą, gdzie następuje pierwszy etap fermentacji. Po dwunastu godzinach przenoszone są już do klasycznego suszenia. Innowacją na skalę Indonezji jest to, że wstępny etap suszenia odbywa się w szklarniach. Dopiero wstępnie wysuszone owoce trafiają na patio. Pozwala to przeciwdziałać negatywnemu wpływowi wilgotnego indonezyjskiego klimatu i uzyskiwać bardziej powtarzalne rezultaty. Frinsa dysponuje też własnym suchym młynem, co w praktyce znaczy, że panują nad całością procesu – od drzew, do spakowanego w worki ziarna.

 

A my możemy powiedzieć tylko tyle – jeśli ferment, to tylko z Frinsy!

Podobne produkty z kategorii “,

Wybierz wariant Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Wybierz wariant Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Wybierz wariant Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu