Cena od: 72,00 zł
Mamy słabość do tych ziaren i sądzimy, że Wy też się z nimi polubicie. Owocowe, rześkie i słodkie. Świeży zbiór, więc już lepiej nie będzie!
Zapytaj o produkt
Masz pytania lub wątpliwości? Skontaktuj się z nami.
Jaką kawę wybrać?
Wypełnij prosty quiz, który pomoże Ci w doborze idealnej kawy!
Staramy się nie trzymać kawy długo na półkach, dlatego jeśli akurat danej kawy nie mamy w magazynie, zamówienie musimy uzupełnić po dniu palenia. Palimy we wtorki i czwartki, kawę pakujemy i rozsyłamy w środy i piątki.
Stacja Myjąca Thimu to jedna z dwunastu stacji mokrej obróbki zarządzanych przez Spółdzielnię Rolników Baragwi, zlokalizowaną w regionie Kirinyaga w centralnej Kenii. Położona na zboczach góry Kenia, skupia około 3000 drobnych producentów. Ich plantacje znajdują się na wysokości od 1600 do 1800 m n.p.m., a dominującą odmianą jest SL34 (około 90%), uzupełnianą przez SL28, K7 i Ruiru 11.
Na stacji Thimu kawa poddawana jest tradycyjnej obróbce mokrej: najpierw z ziaren zdzierany jest miąższ przy pomocy depulpera, następnie sucho fermentowana, myta i suszona na słońcu.
W hrabstwie Kirinyaga kawowce kwitną między lutym a marcem, natomiast zbiory trwają się od października do grudnia. Gleba w okolicach Thimu to głównie nitisol – czerwona gleba wulkaniczna, ceniona za swoje korzystne właściwości fizyczne i chemiczne, typowa dla terenów górskich i stoków wulkanicznych.
Proces obróbki w Kenii jest dość ustandaryzowany, choć mogą występować niewielkie różnice wynikające z zarządzania poszczególnymi stacjami. Przed przetwarzaniem, rolnicy ręcznie sortują wiśnie, usuwając te niedojrzałe i przejrzałe. Do depulpowania używana jest 3-tarczowa maszyna Agaarde, która oddziela miąższ i skórkę. Ziarna są następnie sortowane według gęstości: Grade 1 i 2 (najwyższa jakość) są fermentowane oddzielnie, Grade 3 uznawany jest za niższą klasę.
Fermentacja na sucho trwa od 18 do 36 godzin w betonowych zbiornikach, osłoniętych zadaszeniem dla lepszej kontroli temperatury. Po fermentacji kawa jest myta i ponownie sortowana w kanałach wodnych, czasami również moczona przez noc w czystej wodzie. Na koniec ziarna suszy się na podniesionych afrykańskich łożach przez 12 do 20 dni, w zależności od warunków pogodowych. W ciągu dnia, w porze największego nasłonecznienia, a także nocą, kawa jest przykrywana plandekami.