Cena od: 63,00 zł
Niby kawa, ale jak to Etiopie - smakuje bardziej jak herbata brzoskwiniowa z lekką nutą ziołową. Długi posmak zostanie z Wami jeszcze długo po tym, kiedy skończycie filiżankę.
Zapytaj o produkt
Masz pytania lub wątpliwości? Skontaktuj się z nami.
Jaką kawę wybrać?
Wypełnij prosty quiz, który pomoże Ci w doborze idealnej kawy!
Staramy się nie trzymać kawy długo na półkach, dlatego jeśli akurat danej kawy nie mamy w magazynie, zamówienie musimy uzupełnić po dniu palenia. Palimy we wtorki i czwartki, kawę pakujemy i rozsyłamy w środy i piątki.
Ta wyjątkowa kawa pochodzi z regionu Gedeb w strefie Gedeo w Etiopii, gdzie na wysokościach 1950–2100 m n.p.m. małe gospodarstwa (średnio 2-hektarowe) uprawiają kawowce na łącznym obszarze 1657 hektarów. Kawowce rosną w cieniu rodzimych drzew i bananowców abisyńskich, korzystając z żyznej, dobrze przepuszczalnej gleby o czerwonobrązowym zabarwieniu – idealnej do uprawy wysokogatunkowej kawy.
Ziarna są przetwarzane na stacji Worka-Wuri Chelchele. Po starannej selekcji wiśnie kawowca są łuskane przy użyciu maszyny Agaard, która sortuje je według gęstości. Następnie fermentują przez 36–48 godzin, po czym są myte, by usunąć resztki miąższu. Suszenie odbywa się na tradycyjnych afrykańskich stołach przez 10–15 dni. Ziarna są codziennie obracane i chronione przed nadmiernym słońcem i deszczem. Na koniec leżakują przez miesiąc w jutowych workach na bambusowych paletach, aż do ustabilizowania się wilgotności.
Stacja Chelchele działa od 2012 roku. Kawę otrzymujemy za pośrednictwem BNT Industry & Trading PLC – eksportera, który kontroluje cały proces: od zbioru aż po załadunek na statki. BNT posiada własne magazyny i młyn, co pozwala zachować pełną kontrolę nad jakością każdej partii.